sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Suomi Finland 100 - pääruoka

Nyt on vuorossa oman Suomi Finland 100 menuni pääruoka. Annoksen tähtiä on liemi, joka ei niinkään näy, mutta maistuu sitäkin enemmän kooteessaan maut yhteen. Liemi keitetään kasviksista ja sienistä. Joten tämän annoksen tärkeä raaka-aine minulle on tietenkin metsäsienet.

Nyhtöpossua, karamellisoitua punasipulia, pikkelöityjä puolukoita, palsternakkaa sekä päärynää

Nyhtöpossu

1 kg possunlapaa tai uunilihaa tai kassleria
porkkana
sipuli
hyvää lihalientä niin paljon, että liha peittyy
suola ja pippuri maun mukaan
timjamia 1 oksa
paprikajauhetta 1 tl
0,5 dl ketsuppia
0,5 dl fariinisokeria

Paista pannulla lihat. Laita sopivankokoiseen uunvuokaan tai pataan. Paista pannulla myös kasvikset ja lisää ne pataan. Sekoita mausteet lihaliemeen ja kaada lihan päälle. Anna hautua uunissa 90-100 asteessa monta tuntia. Meillä oli yön yli. Nyhdä liha pieneksi ja säilytä neste. Tähän ruokaan et tarvitse koko annosta, mutta ruoka sopii hyvin pakastettavaksi. Voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi ja lämmittää.

Sieniliemi

0,5 rkl ruokaöljyä
2 dl pakastettuja tai kuivattuja ja liotettuja sekasieniä (minulla oli rouskusekoitus)
0,5 sipulia
0,5 porkkanaa
pieni pala palsternakkaa
loraus sherryä
vettä n. 5 dl
sitruunatimjamin oksa
pippuria maun mukaan
lipstikkasuolaa maun mukaan, voi myös korvata hyvälaatuisella kokoonkeitetyllä lihaliemellä tai fondilirauksella

Paista pannulla kasvikset. Lisää joukkoon sherry, anna sen haihtua. Lisää vesi ja mielesi mukaiset mausteet sekä lihaliemi/lipstikka. Anna kiehua hetki, tarkista maku. Lisää haluamiasi mausteita oman maun mukaan. Anna kiehua kevyesti niin kauan, että nestettä on jäljellä n. 2 dl. Valuta siivilässä, muista ottaa liemi talteen. Harmittaa keitellä lientä ja kaataa se sitten viemäristä alas... Liemen voi keittää hyvissä ajoin valmiiksi ja lämmittää.

Pikkelidyt puolukat

1 dl + 0,5 dl puolukoita
1 rkl balsamiviinietikkaa
2-4 rkl sokeria
rosepippuria ja suolaa maun mukaan

Mittaa pieneen kasariin 1 dl puolukoita. Lisää joukkoon etikka ja sokeri sekä pippuri. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää suola ja tarkista maku. Sekoita joukkoon vielä 0,5 dl puolukoita. Älä kiehauta enää. Tämäkin voi odottaa jääkaapissa tarjoilua.

Karamellisoidut punasipulit

4 punasipulia
2 rkl ruokaöljyä
1 rkl voita
suola ja pippuri maun mukaan
loraus balsamiviinietikkaa

Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi. Laita pannulle öljy ja voi. Lisää sipulit. Paista sekoitellen miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Paistaminen tulee tehdä miedolla lämmöllä tai sipulit eivät karamellisoidu. Lisää etikka, pippuri ja suola ja paista vielä hetki. Tarkista maku.

Palsternakat ja päärynät

2 palsternakkaa
2 napakkaa päärynää
1-2 rkl ruokaöljyä
timjamia
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl voita

Kuori ja kuutioi palsternakat. Esikeitä kuutioita muutama minuutti. Valuta. Kuori ja kuutioi päärynät. Kuumenna öljy paistinpannussa keskikuumalla lämmöllä. Lisää pannutlle palsternakat ja päärynät. Paista kypsäksi. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla. Lisää 1 rkl voita ja sekoita. Tarkista maku.

Tässä voi käyttää päärynöiden tilalla omenaa. Meillä nyt sattui olemaan vähän turhan kovia päärynöitä kotona, jotka eivät kypsyneet millään, niin käytin ne tähän ruokaan.

Lämmitä aiemmin valmistamasi lukuunottamatta puolukoita. Asettele ruoka. Annoksia tässä on noin neljälle.


Vielä silmäys sienisyksyyn. On se suomalainen metsä niin ihana asia!







Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...