lauantai 2. joulukuuta 2017

Suomi Finlad 100 menu - alkupala

Nyt tulee oma Suomi Finland 100 menuni. Juttusarjassa on kolme ruokalajia ja aloitan luonnollisesti alkuruoalla. Kunnioitan ruoissa suomalaisia raaka-aineita ja pyrin käyttämään mahdollisimman vähän muuta kuin suomalaisia tuotteita. Jokaisessa ruoassa on minulle rakkaita elementtejä, tärkeitä aineksia ja jotain joka merkitsee paljon.

Alkupalassa olen poikkeuksellisesti käyttänyt kalaa. Neiti on sille niin allerginen, että en juuri viitsi kotona tehdä kalaruokia. Nytkin suojasin sanomalehdellä pöydän, siihen voipaperia ja sitten vasta kylmäsavulohiviipale siihen hanskat kädessä. Meillä pitää olla erityisen varovainen kalan kanssa ettei tule vahingossakaan kontaminaatiota. Sen vuoksi meillä ei koskaan tehdä kananmunasta ruokaa, sillä Neiti on sille erittäin vakavasti allerginen, vielä pahemmin kuin kalalle.

Nyt kuitenkin halusin nähdä vaivan. Sydämeltään porilaisena kala on minulle tärkeää. Mikään ei ole niin hyvää kuin tuore savusilakka! Mutta täältä sitä ei saa niin herkullisena. Jouduin tyytymään kylmäsavuloheen. Lisäksi legenda kertoo, että olen oppinut onkimaan ennen kuin puhumaan. Perheessäni kalastus ja kalaruoat ovat olleet aina tärkeitä. Myös sen vuoksi olen halunnut sisällyttää kalaa tähän ateriakokonaisuuteen.

Tärkeää osaa tässä ruoassa näyttelevät yrtit. Meillä on keittiössä kasvivalolla valaistu laatikko, jossa yhä  kesän jäljiltä kasvaa ruohosipulia, sitruunatimjamia, rucolaa ja oreganoa. Niitä käytin myös ruoassa kahdessakin elementissä. Lisäksi halusin tuoda rakkaan lapsuusmuistoruoan mukaan. Niinkin yksinkertainen asia kuin hölskytyskurkut. Niillä saa äkkiä rakennetta, raikkautta ja happoa ruokaan mukaan. Ja vaikka ruoassa on monta elementtiä, mikään niistä ei ole liian vaikea. Käytin valmista kylmäsavulohta ja valmiiksi esikypsennettyjä punajuuria. On ok oikaista ruoanlaitossa, jos on tarve. Ja hei, lohirulliin voi käyttää valmiiksi maustettua tuorejuustoa halutessaan.



Hölskytyskurkut

1/2 kasvihuonekurkku
pari ripausta suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl väkiviinaetikkaa

Höylää juustohöylällä tai mandoliinilla kurkku ohuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset yhteen. Laita suljettavaan rasiaan kurkkujen kanssa ja "hölskytä" rasiaa. Anna maustua jääkaapissa sopiva aika. Kun kurkut ovat mielestäsi sopivan marinoituneita, valuta etikkaliemi pois. Anna olla jääkaapissa.

Tuorejuustotäytteiset lohirullat

100 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g creme fraichea
1 liivatelehti
oman makusi mukaisia yrttejä
sitruunanmehua maun mukaan
pippuria ja suolaa maun mukaan

1 pkt kylmäsavulohiviipaleita

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja creme fraiche. Silppua yrtit (minulla oli ruohosipulia, sitruunatimjamia, minttua, oreganoa pikkuisen). Lisää juustoseokseen. Mausta se suolalla ja pippurilla. Kiehauta 1 -2 rkl sitruunamehua. Sulata siihen liivatelehti. Sekoita liivate juustoseoksen joukkoon. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Siirrä massa pursotinpussiin. Pursota lohiviipaleen alkupäähän tasainen määrä täytettä. Kääri rullaksi. Nosta jääkaappiin odottamaan. Tämän elementin voit valmistaa etukäteen odottomaan. Tee aamupäivällä illallista varten.

Punajuuripyre

1 keitetty punajuuri + lientä tarpeen mukaan (tai vettä)
suola ja pippuri maun mukaan

Soseuta punajuuri sauvasekoittimella huolellisesti. Mausta maun mukaan. Lisää tarvittaessa ihan tippa keitinlientä, niin että saat hyvän pyreen. Jos haluat, voit käyttää ksantaania sakeutusaineena. Käytä n. 0,5 % ksantaania punajuurimassaan verrattuna.

Yrttiöljy

1 dl hyvää ruokaöljyä
yrttejä maun mukaan (itse käytin samoja kuin juustotäytteessä)
suolaa ja pippuria maun mukaan
liraus valkoviinietikkaa

Silppua karkeasti yrtit. Lisää kaikki ainekset sekoitus kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi öljyksi.

Kokoa annos. Laita lautaselle ensin punajuuripyre. Asettele osittain sen päälle lohirullat. Laita sivuun rucolaa ja hölskytyskurkkuja. Valuta maltillisesti annoksen päälle yrttiöljyä.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...