torstai 14. syyskuuta 2017

Suolattu suklaaganachekakku vadelmilla

Suomessa tuntuu olevan ihan ikioma musta aukko. Se sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentällä. Ja millä minä perustelen väitteeni? No ihan sillä, että paketit katoavat sinne teille tietymättömille. Kummallisestikin vielä. Yleensä Saksasta ja Britanniasta paketit löytävät tiensä Keski-Suomeen, mutta jos paketti tulee Yhdysvalloista, se häipyy kuin avaruusraketti mustaan aukkoon.

Minulla on muutaman kuukauden sisään ollut kaksi pakettia tulossa Yhdysvalloista. Yllätys! Kummastakaan ei ole hajuakaan, että missä ovat. Jännä homma, että miten ne löytävät tiensä Miamista ja Länsi-Virginiasta tänne, mutta sitten ei ole enää aavistustakaan mihin menevät. Yleensä kyseessä on ollut vielä vähän arvokkaampi lähetys, jolla on seurantakoodi.

Hankalaksi tilanteen tekee se, että itse asialle ei voi tehdä oikeastaan mitään. Tullista ei voi tiedustella, että onko paketti siellä. Itse ei voi tehdä selvityspyyntöä Postille kansainvälisen postilain mukaan. Myyjän pitää se tehdä. Kaikki eivät viitsi sitä alkaa tekemään, vaan maksavat asiakkaalle suosiolla rahat takaisin. Katoaako teiltä lukijoilta paketteja?

Mutta sitten reseptiin. Minun teki mieli jotain tosi hyvää. Ja kun olen niin laiska leipuri nykyään, niin tietenkin piti päästä mahdollisimman vähällä. Suklaata piti tietenkin saada oikein kunnon annos ja sitten vielä kinuskia. Kakun salaisuutena on mahdollisimman laadukas tumma suklaa. Silloin ei liivatetta tarvita. Jos laittaa halpaa, vähän kaakaovoita sisältävää suklaata, se ei hyydy.

Tumman suklaan itseoikeutettu pari on vadelma, joka tuo kakkuun mukavasti raikkautta. Kokonaisuus kruunataan nopealla kinuskikastikkeella. Runsaan tumman suklaan vuoksi tämä kakku on suklaan tosifaneille. Niille, jotka pitävät enemmän maitosuklaasta, kannattaa vatkata kermaa viereen kevennykseksi ja tarjota vielä aika pieni pala kerrallaan.


Suklaaganachekakku
n. 10-12 hengelle

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90-100g voita tai margariinia

Täyte:
1,5-2 dl vadelmahilloa, mielellään itsetehtyä, se on raikkaampaa
----
300 g tummaa suklaata
2,5 dl kuohu- tai vispikermaa
2 rkl voita
sokeria maun mukaan
1 tl vaniljauutetta
sormisuolaa maun mukaan

Päälle:
3-4 dl vadelmia

Kinuskikastike:

1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
1 tl voita
ripaus suolaa

Keitä fariinisokeria ja kuohukermaa noin 5-10 minuuttia tai kunnes kastike tuoksuu hyvältä ja on paksuuntunut. Jos sitä keittää liian vähän aikaa, se tuoksuu sellaiselta sokeriselta ja tavallaan raa'alta. 

Laita leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20-22 cm), niin että pohja on piilossa. Aseta reunat päälle ja loput paperista jäävät reunojen ulkopuolelle. Leikkaa liiat pois. 

Murskaa keksit. Lisää joukkoon voisula. Painele irtopohjavuoan reunoille ja pohjalle. Paista 175 asteessa 5 minuuttia. Anna jäähtyä. 

Levitä pohjan päälle hillo. Kiehauta kerma. Lisää joukkoon 300 g suklaata rouhittuna sekä voi. Anna suklaan sulaa. Sekoita tasaiseksi. Mausta sokerilla, suolalla ja vaniljauutteella. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten pohjan sekä hillon päälle. Laita jääkaappiin hyytymään noin 8 tunniksi tai pidemmäksi aikaa. Irroita varoen vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele vadelmilla. 

Keitä nopea kinuskikastike. Sekoita kattilassa fariinisokeri ja kerma. Keitä niin kauan, että kastike sakenee ja alkaa tuoksumaan kypsältä. Aluksi siinä on hurjan makea haju, mutta se muuttuu, kun kastike kypsyy ja sakenee. Lisää voi ja suola. Anna jäähtyä. 

Pelkkä suklaakakku säilyy useamman päivän jääkaapissa hyvänä. Vadelmat pahentuvat nopeammin. 

Kakun voi tehdä gluteenittomana käyttämällä gluteenittomia keksejä ja varmistamalla, että suklaa on myös gluteeniton. Vegaaniversion voi kokeilla tehdä käyttämällä kookoskermaa. 



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...