perjantai 8. syyskuuta 2017

Hapanjuureen leivottu pizza

Aiemmin tällä viikolla julkaisin hapanjuuren ohjeen. Kun juurta tekee ja sitä ruokkii, joutuu aika paljon heittämään sitä "vanhaa" juurta pois. Itseä ainakin harmittaa aina kaikenlainen hävikki. Niinpä olen käyttänyt ruokkimatonta taikinajuurta hyvällä menestyksellä pizzapohjassa. Taikinan nostatus ottaa aikaa, mutta voi kuinka hyvää pizzapohjasta tulee! Eikä tarvi kaulita. Sen kuin painelee taikinan pellille ja siitä huolimatta saa rapeaa pohjaa.



Hapanjuuri pizzapohja

100 g ruokkimatonta taikinajuurta
300 g kädenlämpöistä vettä
350 g vehnäjauhoja
100 g durumjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Mittaa juuri ja vesi kulhoon. Sekoita hyvin. Lisää jauhot, suola ja öljy. Vaivaa löysäksi taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Siihen voi mennä pitkäkin aika, varsinkin jos juuri on kylmää. Varaudu nostattamaan yön yli tai esimerkiksi tee taikina aamulla, niin se on leivottavissa illalla. Koska vaivausaika ei ole pitkä, tämän ehtii hyvin tekemään melkein milloin vain. 

Vaivaa kevyesti taikina nousemisen jälkeen. Jaa sopivankokoisiksi paloiksi ja taputtele jauhoitetun käsin leivinpaperoidulle pellille. Täytä haluamillasi täytteillä ja paista 250 asteessa kypsäksi noin 5-7 minuutin ajan. Tarkkaile pohjaa koko ajan ettei se pala. 

Nämä kuvat ovat ihan kammottavia, otettu todella huonossa valossa. Sorry!

Pizzanpäällysinä oli mm. näistä kasoista löytyviä sieniä:

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...