keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Chilinen jauhelihadippi ja hotit piirakat

Jokunen vuosi sitten jo oli muotia Hotter than hell -dippi. Niin se oli meilläkin. Sitä tuli tehtyä varsinkin illan viettoihin usein. (Hyvänen aika, siitä taitaa olla aikaa 10 vuotta, eikä vain jokusta. Niin se aika vaan hujahtaa.) Sitten kun muutimme näille nurkille, dipin tekeminen jäi. Sitä tuli aina liikaa ja koska dippi on niin hyvää, se oli syötävä loppuun. Ei hyvä juttu, koska dipissä on mm. 400 g tuorejuustoa. Melkoinen kalori- ja rasvapommi siis! Nyt kehittelin dippauksen lisäksi toisen käyttötavan tälle herkulle. Tein siitä piirakoita. Lisää kaloreita siis, ojasta allikkoon. Onneksi nämä piirakat säilyvät pari kuukautta pakastimessa vierasvarana.


Hotter than hell dippi

400 g tuorejuustoa
---
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 punainen paprika
2 tl ruokaöljyä
1 prk tomaattimurskaa
1 tl valkosipulimurskaa
chiliä maun mukaan
liraus punaviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa ja pippuria maun mukaan
korianteria, juustokuminaa, paprikaa, chipotlea maun mukaan 
tabascoa maun mukaan
---
purjoa maun mukaan
säilöttyjä jalapenoja maun mukaan
100 g juustoraastetta
oliiviviipaleita

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota esille parin litran uunivuoka. Silppua sipuli ja paprika. Paista jauheliha tilkassa öljyä. Kun olet vähän sitä ruskistanut, lisää joukkoon sipulisilppu. Parin minuutin kuluttua paprika. Paista kypsäksi (siis jauheliha ruskeaksi). Lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Silppua tällä välin purjo ja jalapenot.

Laita uunivuoan pohjalle tuorejuusto. Sitten jauhelihakastike, purjosilppu ja jalapenot. Tähän väliin juustoraaste ja päälle oliivit. Paista noin 20 minuuttia. Tarjoile kuumana tacolastujen kera. Dipin voi tarjota kerrosdippinä tai sitten sekoittaa yhteen kuten minä jostain ihmeellisestä syystä usein teen.

Hotit piirakat
Piirakkapohja on aiemmin julkaisemastani reseptistä


1,25 dl vettä
1 tl suolaa
75 g voita tai maidotonta margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja tai 3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 tl leivinjauhetta

Kiehauta vesi ja suola kattilassa. Nosta pois levyltä. Lisää rasva paloina sulamaan. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot rasvaseokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna levätä noin puoli tuntia. (Yllättävää kyllä, gluteenitonkin versio vaatii sen 3,5 dl jauhoja.)


Kaulitse jauhojen avulla taikina levyksi. -ton taikinan kaulinnassa käytä keltaisia maissijauhoja apuna. Ota pyöreällä muotilla ympyröitä, n. 10 cm halkaisijaltaan. Laita reipas ruokalusikallinen täytettä keskelle ja ummista piiraat. (Gluteenitonta taikinaa pitää käsitellä hellävaroen. Itse tein sen niin, että tein pieniä palloja ja taputtelin  pallerot ympyröiksi. En alkanut "urheilemaan" kaulimalla.)

Tavalliset piiraat voi voidella kananmunalla ennen paistoa, meillä käytettiin voiteluun ihan vain vettä. Kaunis väri tuli niinkin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Suosittelen tarjoamaan lämmitettyinä. Säilytys muutaman päivän ajan jääkaapissa tai pakasteessa pari kuukautta.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...