tiistai 31. maaliskuuta 2015

Kinkku-munatorttu brunssille

Ensi viikonloppuna on monella useampia vapaapäiviä. Pidemmällä vapaalla on mukava syödä aamupalan sijaan brunssi, kun on olevinaan enemmän aikaa. Olen brunssille yleensä tehnyt sämpylöitä, pekonia, munakokkelia, paahdettuja kasviksia, kotitekoista mysliä, jogurttia, marjasalaattia ja mitä nyt muuta on mieleen juolahtanut. Nyt halusin vähän erilaista, ehkä jopa vähän juhlavampaa. Koska pääsiäispäivänä haluan onnistua kunnolla, oli syytä valmistaa koeversio. Se osottautui kivaksi ja erilaiseksi brunssi- tai iltapalaruoaksi.

Tässä hyödynnetään valmistaikinaa, aina ei ole pakko kaikkea tehdä aasta ööhön itse, ainakaan aamutuimiin. En anna mitään tarkkoja mittoja tai aineita, sillä tässä saa laittaa oman maun mukaan. Jos ei pidä sienistä, voi tilalle laittaa vaikka parsakaalia. Paprikan voi halutessaan jättää pois ja laittaa tilalle vaikka parsaa tai jotain muuta kasvista.

1 prk croissant-taikinaa

n. 200-250 g hyvää kinkkua
n. 100 g hyvää meetwurstia
n. 150-200 g hyvää juustoa viipaleina, käytä omaa suosikkiasi

1 rkl ruokaöljyä
0,5 sipulia silppuna
1 punainen paprika suikaleina
1 rasia tuoreita herkkusieniä hieman paloiteltuna tai 15-20 g kuivattuja tai n. 1,5 dl pakastettuja (käytin pakastettuja tatteja)
1 pkt tuoretta pinaattia
suolaa ja pippuria

4-5 kananmunaa
0,5 - 1 dl voimakasta juustoraastetta
hyppysellinen hienonnettua timjamia
1 rkl tuoretta persiljasilppua
0,5 tl paprikajauhetta
pippuria sekä suolaa maun mukaan

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leivinpaperoi irtopohjavuoka. Avaa croissant-purkki ja levitä taikina rulla auki. Ota taikinaa sen verran, että saat sen hyvin vuoan pohjalle. Painele palaset tiiviisti yhteen ja laita vuoan pohjalle. Huomaa miten leivinpaperi on laitettu tiivistämään irtopohjavuokaa. Se tulee reunan ja pohjan välistä vuoan ulkopuolellekin. Paista n. 8-12 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin vaaleankultainen.

Paista tällä välin pannulla sipuli, paprika, sienet ja pinaatti pehmeäksi ja kypsähköksi. Aloita kuullottamalla keskikovalla lämmöllä sipulia minuutin, parin ajan. Lisää sitten paprika ja sienet. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää lopuksi pestyt ja kuivatut pinaatit. Paista niin kauan, että pinaatit ovat menneet hyvin kasaan. Mausta miedosti suolalla ja pippurilla. Pidä huoli siitä, että suurin osa nesteestä on haihtunut. Valuta tarvittaessa talouspaperin päällä. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä sienestä riippuen 0,5-1 tunti ennen paistamista.

Riko munat kulhoon, ota sivuun pari lusikallista voitelua varten. Sekoita sitten kananmunat, juustoraaste ja mausteet yhteen. Voitele varoen vuoan reunat. Munaseos ottaa tehokkaasti kiinni voitelemattomiin reunoihin.

Laita paistetun pohjan päälle kinkkuviipaleita, sitten meetwurstia, juustoviipaleita ja puolet kasvipaistoksesta. Kaada munaseoksesta puolet vuokaan. Laita sitten toinen kerros kinkkua, meetwurstia, juustoa, loput kasvispaistoksesta sekä loput munaseoksesta.

Tee croissant-taikinasta tortulle kansi. Asettele se hyvin vuokaan päällimmäiseksi. Voitele ja paista 175 asteessa 45-70 minuuttia tai kunnes kansi on kauniin värinen ja paistos on kypsää. 

Käytin 20 cm vuokaa. Croissant-taikinaa jäi hieman yli ja paistoin sen tavallisiksi croissanteiksi. Jos teet 24 cm vuokaan, voi olla hyvä lisätä yksi kananmuna lisää. Luonnollisesti muitakin täytteitä menee enemmän. Kasvispaistos riittää vielä sellaisenaan 24 cm vuokaan.




Vielä Chililän kuulumisia

Huomenna lähtee 25 taimea uusiin koteihin. Sniif, lapset lähtevät maailmalle. Että osasikin olla vaikeaa käydä taimia läpi. Tunsin oloni ihan hassuksi. Nyt jo kirpaisi ihan pikkuisen, vaikka kyse on vain taimista. En edes halua ajatella, että mitä se sitten on, kun Neiti lähtee maailmalle.

Koulin itselle jääneet taimet isompiin ruukkuihin. Sen enempää en niitä ruukuttele sitten ennen siirtoa varsinaisiin istutusastioihin. Vieläkin taimissa on ylimääräisiä, mutta on todella hyvä pitää muutamia varakappaleita. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Chilikuvat eivät nyt tajuntaa räjäytä, napsasin ne nopeasti ja en sammuttanut taimivaloja siksi aikaa. Ne vääristävät värejä aika paljon.

Habanero Brown Large

Cherry Bomb ja Serrano Tampiqueno

Bolivian Rainbow alkaa saamaan yhä enemmän omaa väritystään. Ikävä kyllä se ei näy hyvin kuvissa.

Prairie Fire

Scotch Bonnet, lehdet eivät ole noin vaaleat sitten alkuunkaan. Tässä huomaa hyvin kuinka paljon nuo kasvilamput vääristävät värisävyjä. 




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...