torstai 8. tammikuuta 2015

Helpot sitruunapiirakkapalat

Olen jo aiemminkin kertonut siitä kuinka paljon pidän sitruunasta leivonnaisissa. Melkein mikä tahansa leivonnainen saa olla muutamaa palaa lukuunottamatta rauhassa jääkaapissa odottelemassa, mutta ei sitruunapiirakka. Se ei meillä kauaa vanhene. Ihan paras syömäni sitruunapiirakka tehdään tällä ohjeella, mutta aina ei jaksa säätää ja herkkua haluaa helpommalla. Silloin ratkaisuna toimii tällainen helppotöinen ohje.
Pohja:

125 g vehnäjauhoja
115 g voita tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
30 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Nypi kevyesti jauhot ja rasva sekaisin. Lisää sokerit. Nypi vielä hetki sekaisin. Nyt ei ole tarkoitus tehdä taikinapalloa, vaan taikina saa jäädä murumaiseksi rakenteeltaan. 

Painele taikina ohueksi kerrokseksi voidellun tai leivinpaperoidun vuoan pohjalle kostutetuilla käsillä. Itse käytin 24 cm x 24 cm vuokaa leivinpaperoituna. Painele varovasti muutamaan kohtaan haarukalla reikiä. Taikina ottaa herkästi haarukkaan kiinni, älä menetä hermojasi. Esipaista pohjaa 20 minuuttia.

Täyte

2 isoa kananmunaa
1 keltuainen
200 g sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
0,6 dl sitruunamehua (iso sitruuna tai 1,5 tavallista)
2 tl raastettua sitruunankuorta (hienolla terällä, vain keltainen osa)

Vatkaa munat ja keltuainen sekä kevyesti sekaisin. Lisää joukkoon loput aineet ja vatkaa parin minuutin ajan. (käsivatkain riittää) Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista 25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinnalle muodostuu kevyt sokerinen vaalea pinta. Ota pois uunista ja anna jäähtyä. 

Marenki

1 valkuainen
2 rkl sokeria

Vatkaa valkuainen vaahdoksi, lisää joukkoon sokeri ja vatkaa kunnes seos on kiiltävää ja pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Levitä päälle ja "polta" pinta puhalluslampulla. Leikkaa paloiksi ja tarjoile. Pidempi säilytys jääkaapissa, 2-3 päivää. Marenki voi kostua, mutta maku ei sinänsä kärsi.

Voit jättää halutessasi marengin pois ja ripotella pinnalle tomusokeria.

Ohjeelle pohja löytyi Allrecipestä. 

Joulupukki oli ihana. Hän oli todellakin ajatellut meitä. Katsokaapas kuinka hyvältä rosmariini näyttää nyt, kun se nauttii olostaan:

Ei ole ihan sanottua, että rosmariini pärjää talvella sisällä. Ei meilläkään aina, mutta nyt varsinkin on toiveita, kun katossa killuu tämä:

Kunnollinen kasvilamppu! Jeee, kiitos joulupukki! Toivoin yrteille "kasvatuslaitosta", mutta tämä olikin paljon fiksumpi valinta. Kukkien innokas kastelija kuitenkin löytyy taloudesta, joten se laitos olisi ollut vähän turha verrattuna lamppuun. Tämän kanssa saavat nämä hyvän alun:

Puhumattakaan näistä chilien siemenistä:
Sanokaa minulle: Ei Minna, sinä et tarvitse enää yhtään chilin siementä. Mieleni tekee yhä tilata muutamaa lajiketta. Chilien kasvatushulluus on ihan omaa luokkaansa...






Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...