sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Earl Grey kakku

Olen kirjoittanut tätä juttua jo noin kaksikymmentä kertaa huonolla menestyksellä. Saan sanan kirjoitettua ja sitten Neiti huutelee tai tekee jotain päätöntä. Nyt rakensin hänelle ison majan, jos hän vaikka viihtyisi siellä edes hetken. Turha toivo, maja tarvitsee lisää tilkettä peitoista. Viisi minuuttia myöhemmin, pääsen taas jatkamaan. Pieni nuhanenä on nyt ihan pikkuisen vaativalla päällä. Yöt menevät hulinaksi, joten voitte vaan kuvitella miten kaadun sänkyyn, kun Neiti on saatu unille.

Tällaisina päivinä on mukavaa, että pöydällä on kakku, josta voi leikata siivuja. Kuten Kapteeni Picardillakin, on minullakin Earl Grey yksi lempiteelaaduistani. Olen käyttänyt sitä konvehtien maustamisessa ja nyt halusin sitä kahvikakkuun appelsiinin maulla korostettuna. Itse kakkuun en laittanut appelsiinia, kuorrutukseen ja tarjoiluun lisukkeeksi sitäkin enemmän.


Earl Grey kakku

2-3 tl Earl Grey teetä hienonnettuna
0,5 dl kiehuvaa vettä
1 dl maitoa
100 g voita tai margariinia
150 g sokeria
2 kananmunaa
200 g erikoisvehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. (Käytin pyöreää, n. 24 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa.) Hienonna teelehdet hyvin esimerkiksi morttelissa. Ne jätetään kakkuun, eikä siivilöidä pois. Valitse sen vuoksi hyvälaatuinen Earl Grey tee. Laita teelehdet kippaan ja kaada kuuma vesi päälle. Anna hautua 3 minuuttia. Lisää sitten joukkoon kylmä maito.

Kakusta saa maidottoman käyttämällä maidon tilalla vettä ja rasvana maidotonta margariinia. 


Sekoita yhteen jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan vatkaten. Lisää taikinaan teeseos sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. 

Paista 175 asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. (Tikulla kokeltaessa tikkuun ei jää enää taikinaa.) Anna kakun jäähtyä ja valmista kuorrutus.

Kuorrute

125-250 g tomusokeria (määrä riippuu siitä kuinka paljon haluat kuorrutetta)
appelsiinimehua sen verran, että saat hyvin levitettävän kuorrutteen

Sekoita kuorrutteen aineet yhteen. Lisää appelsiinimehua niin paljon, että kuorrutteesi on sopivaa levitettäväksi. Kuorruta kakku. 

Minulta loppui tomusokeri kesken. Kuorrutetta on hyvin ohut kerros, siksi lisäsin tarjoiluun vielä reilusti appelsiinimarmeladia. Ainakin minulla käy niin, että tomusokeri loppuu aina kesken, kun alkaa tekemään kuorrutteita. Sitä pitäisi ostaa useampi paketti kerralla, kunhan joskus muistaisi. 

Ihana illan teehetki. Herkullista, ei liian makeaa ja yhteensopivaa. 



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...