tiistai 30. joulukuuta 2014

Pikkuherkkuja homejuustoista

Olen ihan varma siitä, että muidenkin jääkaapeissa on tällä hetkellä jouluksi ostettuja tai lahjaksi saatuja homejuustoja vielä jäljellä, emme voi olla ainoita. Meilläkin niitä varattiin yli tarpeen. Niinpä teinkin niistä erilaisia helppotekoisia ja nopeita ruokia, jotka sopivat vaikkapa uuden vuoden juhliin. Sen huomasin, että kauniita kuvattavia nämä palat eivät ole. Pahoittelen vähemmän herkullisia kuvia, onneksi sentään maku on kohdillaan.

Sinihomejuusto-päärynäsalaatti

1 pss/prk salaattia
1 iso päärynä
75-100 g tai maun mukaan sinihomejuustoa
saksanpähkinöitä
---
3 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl balsamiviinietikkaa, maun mukaan
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl hyvää hunajaa

Sekoita kulhossa kastikkeen ainekset. Tarkista maku. Paloittele joukkoon kuorittu päärynä. Valele päärynän palat kastikkeella. Pese ja kuivaa salaatti. Revi salaatti päärynöiden joukkoon. Sekoita ilmavasti käsillä. Asettele kauniisti ja ripottele päälle homejuusto ja pähkinät.

Juu, kyllä, tässä ei ole saksanpähkinöitä. Ne olivat loppu. Salaatissa on pekaanipähkinöitä, toimivat ihan ok. Suosittelen silti saksanpähkinöitä, mutta voit korvata muillakin, jos käy kuten minulla.

Yksittäiset annokset voi rakentaa vaikka martinilasiin.

Näyttävä alkupala homejuustojen ystäville.


Pekoniset sinihomejuustotaatelit

1 pkt tuoreita taateleita
1-2 pkt pekonia
1 pkt Auraa tms.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Poista taateleista kivet ja laita pala homejuustoa keskelle. Kiedo pekoniin. Tiukasti vetäen 1/3 pekoniviipaleesta riittää yhteen taateliin, enempi on tietenkin parempi, jos on pekonin ystävä. Aseta leivinpaperoidulle pellille saumapuoli alaspäin. Täytä ja kääri loput taatelit samoin. Paista noin 30-40 minuuttia tai kunnes pekoni on kauniin kullanruskeaa ja rapeaa. Tarjoile lämpiminä.

Tässä epätarkassa kuvassa näkyy jokainen vaihe. Pekonia kannattaa laittaa enemmän, jos on sen ystävä.

Tämä herkku on sopiva keliaakikollekin! Samoin kuin salaatti.

Voitaikinaan kääritty brie

Mmmmmm...

1 briekiekko
isohko voitaikinalevy
viikunahilloa tai jotain muuta lempihilloasi

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Laita leivinpaperi pellille. Ota voitaikina ajoissa sulamaan. Kaulitse se sulamisen jälkeen sellaisen kokoiseksi, että brie mahtuu mukavasti sisälle. Nosta levy pellille. Aseta brie toiselle taikinapuolikkaalle. Annostele päälle viikunahilloa. Voitele munalla sisäpuolelta reunat ja ummista hyvin huolellisesti. Paista 20-25 minuuttia tai kunnes voitaikina on kypsää. (Munaton versio syntyy, kun voitelee ummistettaessa vedellä ja jättää pinnan voitelun vallan pois.)

Valuvaa brietä, viikunahilloa ja voitaikinaa, say no more. Tämä ruoka pitää ehdottomasti tarjoilla lämpimänä jälkiruokana. Herkullista, niin herkullista. (Okei, tunnustan. Hei, olen Minna ja olen koukussa brie-juustoon ja viikunahilloon pahemman kerran. Ihan liian hyvää. Vaakani itkee tammikuussa.)



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...