torstai 18. syyskuuta 2014

River Cottagen punajuuribrowniet

Minulla on joku salainen pikku ihastus Hugh Fearnley-Whittingstalliin. Vuosia sitten katselin ohjelmaa Paluu River Cottageen, jossa Hugh (en ala kirjoittamaan tähän juttuun Herra Nimihirviö, pelkkä etunimi saa riittää.) keitteli hilloja puutarhansa antimista ja kisaili kylän rouvia vastaan niin hilloissa kuin leivonnaisissakin. Siitä asti olen tykännyt aina silloin tällöin kurkistaa mitä River Cottagessa tapahtuu. Viime vuonna sinne ilmestyi ihana punajuuribrownien ohje.


Brownie on mehevää ja kosteaa sekä suklaista, juuri minun makuuni. Pieni häivähdys punajuurta laittaa makuaistin miettiväiseksi ennen kuin tajuaa, että mitä tässä on käytetty. Parasta kaikessa on, että nämähän ovat terveellisiä! Eikö? Punajuuria ja sitten korvasin osan jauhoista speltillä. Tummaa suklaatakin kaiken kukkuraksi, varsinainen antioksidanttipommi! No ehkä vähän liiottelua, mutta tosi hyviä brownieita. Täytyy tunnustaa, että olen pakastanut keitettyä ja raastettua punajuurta juurikin 250 gramman annoksissa, jotta saan helpommalla vaivalla tehtyä näitä.

Punajuuribrowniet

250 g voita tai maidotonta margariinia
250 g hyvää tummaa suklaata (maidotonta tarvittaessa)
3 isoa kananmunaa
250 g sokeria
ripaus suolaa
100 g erikoisvehnäjauhoja
50 g kakkuspelttijauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
250 g keitettyä punajuurta hienona raasteena

Keitä ja jäähdytä punajuuret kypsiksi. (Punajuuresta riippuen keittoaika vaihtelee 30-60 minuutin välillä.) Kuori ja raasta punajuuret hienoksi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leivinpaperoi 25 cm x 25 cm vuoka. Sulata kattilassa miedolla lämmöllä rasva ja suklaa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri hyvin sekaisin. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola.

Sekoita munasokeriseokseen suklaarasvaseos. Lisää joukkoon jauhot sekä punajuuriraaste. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa 20-25 minuuttia. Älä paista liikaa ettei brownieista tule kuivia. Jäähdytä. Koristele halutessasi suklaaganachella.


Nopea suklaaganache

1 dl ruokakermaa tai vispikermaa (tai kookoskermaa)
100 g hyvää tummaa suklaata
1 rkl glukoosisiirappia (ei pakollinen, voi käyttää myös hunajaa tai voita)

Kiehauta kerma ja siirappi. Lisää joukkoon rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada brownien päälle.

 We want more!
 Tämä ei vielä riitä.
 Lisää suklaata!
 Ihanaa, suklaa on niin ihanaa!
 Koko herkkupalan päälle suklaata.
Mmmmm....

Allergiainfo


  • Gluteeniton versio toimii käyttämällä 50 g mantelijauhoa sekä 75 g gluteenitonta jauhoseosta tai laittamalla 150 g gluteenitonta jauhoseosta taikinaan. 
  • Maidoton versio on varsin helppo. Valitsee vaan maidottoman margariiniin brownieen. Jos haluaa tehdä kuorrutuksen, kannattaa laittaa kookoskermaa ja jos kookoksen maku häiritsee, kokeile laittaa 100 g maidotonta margariinia ja 100 g tummaaa maidotonta suklaata.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...