tiistai 17. kesäkuuta 2014

Mansikkacurd ja sitruunasiirappi

Aikoja sitten olen raapustanut salaiseen kansiooni tämän mansikkacurd-ohjeen kokeiltavien joukkoon. Nyt tuli se hetki ja testasin tätä rapakon takaa löytynyttä ihanaa reseptiä omilla muokkauksilla. Ihana se totta tosiaan onkin. Mansikka saa pienen potkun appelsiinista ja sitruunasta. Curdin samettinen rakenne tekee suutuntumasta herkullisen pehmeän. Ihana kakkutäyte tai paahtoleivän päällinen on syntynyt.


Sitruunaisen maun ystävä nauttii sitruunasiirapista, jolla voi kostuttaa kakun tai vaikkapa maustaa jääteen. Sen tekeminen on helppoa ja nopeaa.

Mansikkacurd

225 g mansikkamurskaa
300 g sokeria
125 g maidotonta margariinia (voi sopii myös) kuutioina
1 rkl hienoa appelsiinin kuoriraastetta
2 rkl appelsiiniamehua
1 rkl hienona sitruunan kuoriraastetta
2 rkl sitruunamehua
4 isoa kananmunaa

Möyhennä mansikat oikein hienoksi pyreeksi tehosekoittimessa. Laita ne kuumuutta kestävään kulhoon. Mittaa joukkoon muut aineet. Nosta kulho vesikattilan päälle. Kattilassa oleva vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaan. Vispaa curdia vesihauteessa keittämisen ajan. Vispaile kevyesti, niin ettei curd jämähdä pohjaan tai reunoihin kiinni. Tavoitteena on saada majoneesimainen paksuus, aikaa menee noin 15 minuuttia. Voit kokeilla hyytymistä laittamalla lusikallisen curdia lautaselle ja nostamalla sen jääkaappiin. Jos se on muutamassa minuutissa hyytynyt, on paksuus hyvä.

Kaada curd steriloituihin purkkeihin ja jäähdytä. Säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.

Sitruunasiirappi

2,5 dl sokeria
2 dl vettä
yhden sitruunan mehu + kuori

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta siitä kuoren keltainen osa sekä purista mehu. Lisää ne kattilaan. Keitä keski-/miedohkolla lämmöllä 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja maustua vielä useamman tunnin. Siivilöi siirappi puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Laimenna halutessasi, jos käytät kakun kostuttajana.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...