keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Pikaleipä parsasta, aurinkokuivatusta tomaatista ja oliiveista

Kevät on niin ihanaa aikaa, monen vihanneksen sesonkiaika alkaa. Parsa on ensimmäisenä niistä. Good Food -lehdessä oli joskus vuosia sitten ihana parsaleivän ohje. Leipä toimii ihan sellaisenaan tai vaikkapa grilliruoan lisukkeena. Leipä on kosteaa ja rakenteeltaan ehkä enemmän muffinimainen kuin leipämäinen.

Meilläkin alkaa ennen pitkää vihannesten sesonkiaika. Kasvimaatouhut ovat kovassa käynnissä. Tänäänkin siellä on tullut jo uurastettua. Tosin unohdin puolet tarvikkeista kotiin. Ihan ensin voisi muistaa ottaa ja antaa allergialääkkeet itse kullekin tarvitsevalle. Sitten haravakin voisi olla fiksu kaveri mukana, eikä vain nojailuun käytettäväksi. Puhumattakaan siitä, että jos yrittää jotain istuttaa ja kylvää, kannattaisi ne siemenet, potut ja taimetkin ottaa kantoon. Muistin kyllä eväät hyvinkin tarkkaan, kumma juttu, että taas oli ruoka pääasiana mielessä.

6 vihreää parsaa
80 g aurinkokuivattua tomaattia
10-15 oliivia
80-100 g hyvää juustoraastetta

200 g erikoisvehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl tuoreita timjamin lehtiä
0,5 dl oliiviöljyä
1,5 dl maitoa
3 isoa kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Voitele noin litran vetoinen leipävuoka.

Taivuta parsoja kevyesti, jotta saat puumaisen varren pois. Parsa napsahtaa luonnostaan poikki oikeasta kohdasta. Paloittele parsat 3-4 osaan. Keitä niitä kevyesti suolatussa vedessä pari minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä kylmässä vedessä. Valuta ja kuivaa. Valuta myös aurinkokuivatuista tomaateista ylimääräinen öljy pois. Paloittele oliivit. Ota sivuun muutama oliivi ja parsannuppu.

Sekoita yhteen jauhot, leivinjauhe, suola ja timjami. Vatkaa joukkoon öljy, maito ja kananmunat, helpoimmin sujuu sähkövatkaimella. Vatkaa taikinaa vielä minuutti. Sekoita joukkoon 3/4 juustosta ja kasvikset. Kaada vuokaan. Laita päälle loput parsannuput ja oliivit. Ripottele vielä loput juustoraasteesta.

Paista uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Anna jäähtyä ensin vuoassa, sitten ritilällä.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...