tiistai 25. maaliskuuta 2014

Kuituinen ja pehmeä gluteeniton leipä

Tämä leipä sisältää aineksia melkoisesti, mutta hyvästä syystä. Leivässä on kuituja enemmän kuin tavallisessa vaaleassa gluteenittomassa leivässä. Makuakin tulee alkutaikinan ja soijatuorejuuston ansiosta. Neiti syö tätä leipää nykyään pari viipaletta päivässä ja kuittaa siinä samalla kolmanneksen päivän kuitutarpeestaan. Ei huono juttu, ei lainkaan. Leipä on ihanan pehmeää vielä seuraavakin päivänä. Heti paistamisen jälkeen kuori on rapea ja leipä sisältä pehmeää, ihan niin kuin vastapaistetulla leivällä pitää ollakin.


Alkutaikina
1 dl hirssijauhoja
1 dl täysjyväriisijauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 dl hirssihiutaleita
2 rkl tattarileseitä
2 tl psylliumia
1 tl luomuruokosokeria

Sekoita kulhossa alkutaikinan aineet keskenään ja peitä kulho leivinliinalla. Jätä huoneenlämpöön kehittymään kolmeksi tunniksi.

Taikina

koko annos alkutaikinaa
2 rkl soijatuorejuustoa
1 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 rkl fariinisokeria
1 tl ksantaania
1 dl Pofiber perunakuituvalmistetta Semperiltä
1 dl tapiokatärkkelystä
1 dl täysjyväriisijauhoa
1,5 tl suolaa

Voitele maidottomalla margariinilla noin litran vetoinen leipävuoka. Mittaa loput aineet alkutaikinan joukkoon. Vaivaa nopeasti taikinaksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja anna nousta puoli tuntia leivinliinan alla. Paista sitten 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...