sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Texmex-piirakat

Yksi ei niin jouluinen ohje väliin, sitten onkin luvassa jouluisia ohjeita taas. Texmex-piirakka syntyi, kun halusin jotain helposti syötävää ja pakastimeenkin sopivaa lounaan tai päivällisen korviketta. Joskus sitä tarvitaan, kun yhtäkään perheenjäsentä ei kiehdo ajatus tavallisista kotiruoista, tai niin no joo, niin tavallisista kuin meillä voi tehdä. Eipä silti, yllättävän hyvin tavallista suomalaista ruokaa voi tehdä Neidillekin. Meillä syödään paljon kirkasliemisiä keittoja, juures-perunamuusia liha-/broilerpullilla, erilaisia laatikoita jne. Mutta kun koko poppoota herkututtaa, niin tällainen piirakka on näppärä napata pakastimesta herkuteltavaksi. Osan lihasta voi mainiosti korvata karkealla porkkanaraasteella.

Tein piirakkaan kolon, jotta täyte näkyy kuvassa.

Täyte:
1 rkl rypsiöljyä
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 dl maissia
3-4 dl taco- tai salsakastiketta
korianteria, chiliä, pippuria, suolaa maun mukaan
---
1 pkt cheddar-viipaleita

Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista jauhelihaa hetki ja lisää sitten joukkoon sipuli. Paista sekoitellen niin kauan, että jauheliha on kypsää. Lisää joukkoon maissia, kastike ja mausteet. Anna hautua 10 minuuttia. Sekoita välillä ja tarkista maku. Lisää mausteita halutessasi.

Pohja:
vähän vajaa 2 dl vettä
1 tl suolaa
110 g voita tai maidotonta margariinia
5,25 dl vehnäjauhoja tai
0,75 tl leivinjauhetta

Kiehauta vesi ja suola kattilassa. Nosta pois levyltä. Lisää rasva paloina sulamaan. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot rasvaseokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna levätä noin puoli tuntia. 

Jaa taikina 5-8 osaan. Riippuu siitä kuinka isoja haluat tehdä. Omat piirakkani olivat tosi isoja ja niitä tuli 5 kpl. Kaulitse ympyräksi jauhoja apuna käyttäen. Levitä täyte puolikkaalle pohjalle. Pari cheddar-siivua päällimmäiseksi. Taita toinen puolikas päälle ja ummista piiras. Siirrä varovasti leivinpaperin päälle pellille. Tee loput samoin. Paista 200 asteessa noin 15-25 minuuttia.

Pellillinen jättipiirakoita

 -ton Piiras

pohja:
1,5-1,75 dl kädenlämpöistä vettä (Lisää vettä kunnes taikina on tahmeaa taikinaa)
1,5 tl kuivahiivaa
2 tl sokeria
----

3,25 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Käytin Semperin hienoja jauhoja) 
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl omenaviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita vesi, hiiva ja sokeri. Lisää sitten muut aineet ja sekoita taikinaksi lusikalla. Peitä leivinliinalla ja anna nousta tunnin verran.
Jaa 3-5 osaan ja taputtele tavallisia (ei tärkkelys!) maissijauhoja käyttäen ohuiksi pohjiksi. Kasaa samoin kuin tavalliset piirakat. Käytä tarvittaessa soijajuustoa tavallisen juuston sijaan täytteenä. Muista tarkistaa täytteen tacokastikkeen sopivuus ruokavalioosi.

Veden määrää on vaikea sanoa tarkkaan. Ensinnäkin huomasin sellaisen, että yksikään desilitramitoistani ei pidä paikkaansa. Isoin heitto on 11 g eli yli 10 prosenttia. Se on iso määrä noin pienessä määrässä ohjeessa. Minun pitäisi alkaa tekemään gluteenittomat ohjeet grammamääräisinä, koska se olisi paljon tarkempaa.

Paista 200 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia. Paistoaika riippuu piiraan koosta.

Tässä näkyy millaista taikinan pitäisi olla kohoamisen jälkeen:

Käytä reilusti maissijauhoja apuna ja taputtele taikina hellästi ympyräksi.

Sitä on tullut tehtyä laatikoita ja modernimpiakin jouluruokia. Puhumattakaan siitä, että sain eilen uuden konvehtimuotin. (Jippiiiii!) Hain kaupasta ihan suosiolla useamman levyn (lue +10) suklaata. Suunnitelmissa on vaikka mitä. Ainoa hankaluus vaan on taas kerran tuo Neiti. Hän on allerginen niin suklaalle kuin maitoproteiinillekin. On melkoisen mielenkiintoista yrittää tehdä konvehteja puolittain näkymättömissä. Tarvisin kuulkaa sellaisen Harry Potterin näkymättömyysviitan. Ei taida joulupukki sellaista tuoda vaikka kuinka toivoisin. No, ehkäpä tuo oma joulupukkini vie Neidin pulkkamäkeen, kun alan touhuilemaan konvehtien kanssa.

Ihanaa sunnuntaita kaikille!



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...