lauantai 7. syyskuuta 2013

Karamelli-omenajuustokakku

Tiedättekö tunteen, kun laittaa silmänsä kiinni ja maistaa mielessään jotain ihanaa? Koin tällaisen ahaa-hetken maistaessani vaniljaista omenasosetta. Pystyin kuvittelemaan sen maun juustokakussa karamellisoitujen omenoiden kera. Täytteen ja pohjan vähäisempi sokerimäärä pitää kakun sopivan makeana karamellista huolimatta. Vaihtelua juustokakkuun tuo leivottu pohja keksipohjan sijaan.



Pohja:
150 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
0,75 dl sokeria
1 iso kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (halk. 24 cm). Voitele reunat. Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja vatkaa vatkaimella kuohkeaksi.  Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Täyte:
300 g tuorejuustoa
150 g creme fraiche
3 isoa kananmunaa
0,5 dl sokeria
Mittaa täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa sekaisin. 

Valmistus:

Ota pohja pois jääkaapista ja levitä siihen omenasose. Kaada sitten juustotäyte päälle, jätä yläreunaan sentin verran tyhjää. Paista noin tunnin ajan 175 asteisessa uunissa. Anna jäähtyä ja kiinteytyä ennen kuin laitat omenakaramellin kakun päälle.

Omena-karamelli:

 5-6 omenaa kuorittuina ja pieninä paloina (kirpeitä kotimaisia, ulkomaisia n. 3 kpl)
25 g voita tai margariinia
1-2 tl vaniljauutetta
1 dl sokeria
1 dl ruokakermaa

Sulata kohtalaisella lämmöllä pannulla rasva. Lisää siihen omenat ja paista niitä välillä sekoitellen 5 minuuttia. Sihauta pannulle vaniljauute ja sekoita se omenoiden joukkoon. Lisää joukkoon sokeri ja paista sekoitellen niin kauan, että sokeri karamellisoituu (muuttuu kauniin ruskeaksi). Lisää kerma ja anna kiehua hetken kasaan. Seos kuohahtaa tässä kohtaa, ole varovainen. Anna jäähtyä hetki pannulla ja levitä sitten kakun päälle.

Säilytä kakkua jääkaapissa.

Jos sinulla ei ole vaniljaista omenasosetta, lisää tavalliseen omenasoseeseen vaniljasokeria, -aromia tai -uutetta. Omena-karamelliin voit käyttää teelusikallisen vaniljasokeria.

Jauhoton taikina lomailee nyt ensi viikon alkupuolelle. Pääsemme miehen kanssa kahdestaan pienelle hengähdystauolle. Neiti saa neljä rakasta hoitajaa tänne ja me karkaamme vähäksi aikaa pois. Kiitos vaan teille, jotka teitte taukomme mahdolliseksi. Olette kaikki rakkaita meille.


Ihanaa syksyistä viikonloppua kaikille!


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...