keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kantarellista herkkuja - hilloa, keittoa, pikkelsiä

Tuo metsän kuningatar kultaisessa kruunussaan ja ihanassa tuoksussaan tuo suomalaisen luonnon ihanuuden lautaselle. Kantarelli eli keltavahvero on monen lempisieni. Se sopii monenmoiseen ruokaan ja on mitä ihaninta keittoainesta. Kantarellista voi tehdä pikkelsiä ja nyt tänä vuonna kehittelin siitä herkullisen hillon. Mitä? Hilloa, kantarellista? Kyllä vaan, sienten ystävän uusi lisuke liharuoille ja pinaattiletuille on syntynyt. Laitan vielä ihanan keitto-ohjeeenkin sekä kerron kantarellista muutenkin. Luvassa siis on megapostaus.

Cantharellus cibarius eli keltavahvero


Kantarellihillo 

 Ei niin kaunista, mutta hyvää

Kantarellihillo on samaa makeusastetta paholaisenhillon kanssa. Vähän makeaa, mutta ei likikään niin etikkaista kuin suurin osa muista sienisäilykkeistä. Oma suosikkini tällä hetkellä.

0,5 dl vettä
250 g tuoreita, puhdistettuja kantarelleja (isommat paloina)
50 g sipulia
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl valkoviinietikkaa
---
100 g hillo-marmeladisokeria (Dansukker)

Mittaa kattilaan aineet vedestä etikkaan ja laita levylle, sekoita hyvin. Anna kiehua miedohkolla lämmöllä 15 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kattilaan hillosokeri ja keitä vielä 3-5 minuuttia välillä sekoittaen. Anna jäähtyä noin 20 minuuttia ja tölkitä sitten. Säilytä jääkaapissa. Tästä tulee noin 3-4 dl hilloa.



Kantarellipikkelsi

 Pienistä kantarellinaperoista tulee ihanan näköistä pikkelsiä.

 1 litra kantarelleja

liemeen:
1 dl etikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl sitruunamehua
2 tl suolaa
muutama valkopippuri

Puhdista kantarellit hyvin ja revi isot paloiksi. Laita tiiviisti pieneen purkkiin. ( minulla on tuossa 2 kpl 1,5 dl purkkeja.) Kiehauta liemi ja kaada kantarellien päälle. Laita kansi tiukasti kiinni. Anna maustua jääkaapissa pari viikkoa ennen käyttöä.

Kantarellikeitto 

4:lle alkuruoaksi

1 rkl voita
1/2 sipuli silppuna
1 litra kantarelleja puhdistettuna ja halkaistuna, isot vielä pienemmäksi
2 rkl valkoviiniä
1,5 dl ruokakermaa
2 dl hyvää lihalientä
1 keltuainen + 0,5 dl ruokakermaa
pari lusikallista persiljasilppua

Sulata kattilassa voi. Lisää sipuli ja kuullota sitä hetki kohtalaisella lämmöllä. Lisää kantarelli ja paista niitä niin kauan, että suurin osa nesteestä haihtuu. Lisää sitten valkoviini ja anna sen sihahtaa. Lisää sitten lihaliemi ja 1,5 dl ruokakermaa. Anna kiehua 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää sitten kermaan sekoitettu keltuainen sekä persiljasilppu. Älä keitä enää. Soseuta sauvasekoittimella ja  tarjoile heti.


Sieni-info:

Kantarelli on aloittelijalle helpoimmin tunnistettavissa oleva sieni. Väriltään kantarelli on kauttaaltaan keltainen pinnaltaan. Malto on kellertävä. Lakki on aaltoileva, välillä hyvinkin poimuinen ja suppilomainen. Jalkaa kohden kantarellin väri vähän haalistuu.

Pienenä kantarellin lakki on suorastaan nappimainen. Kantarelli tuoksuu hedelmäiselle. (Neitiä odottaessani pystyin löytämään kantarellit tuoksun perusteella. Olin varsinainen sienikoira siis.)

Heltat ovat paksut sekä johteiset. Kantarelli esiintyy runsaimmin Etelä- ja Keski-Suomessa. Satoaika alkaa jo kesäkuussa, tosin silloin ei kannata odottaa runsasta satoa vielä. Parhaimmin kantarellia löytää heinä-lokakuussa.

Kantarelli on koivun juurisieni. Vaikkei koivua välttämättä lähistöllä näy, on paikalla saattanut joskus kasvaa koivu. Hyviä kantarellin etsintäpaikkoja ovat koivuvaltaiset metsät sekä kankaat ja lehdot. Ryteiköstä keltavahveroa ei löydä. Kantarelli viihtyy myös järvien rantametsissä. Samoissa paikoissa kannattaa käydä vuosittain katselemassa, kantarelli on paikkauskollinen sieni.

Parhaat saaliit olemme löytäneet sekametsästä, jossa on mustikanvarpuja aluskasvillisuutena. Kuljemme miehen kanssa noin 10 metrin välillä ja kumpikin ottaa kohteekseen jonkun koivun. Tällä tekniikalla löytyi tällainen saalis:
Tuossa on 20 litraa sieniä. Kantarellit enemmistönä, vaikka torvisten määrä näyttää suurelta.

Kantarelli kannattaa pakastaa. Paista puhdistetut kantarellit pannulla niin, että niistä haihtuu enin neste. Laita sitten sopivan kokoisiin annospusseihin ja pakasta. Jos käytät kantsut nopeasti, voit myös pakastaa ne tuoreena. Tosin ne vievät sitten paljon enemmän tilaa. Kuivaus ei ole ideaali säilöntämuoto, koska kantarelli sitkistyy. Jos kuitenkin kuivaat, jauha kantarelli jauheeksi tai soseuta valmis keitto/kastike sauvasekoittimella.

Kantarellin voi sekoittaa valevahveroon. Valevahverolla on kuitenkin kunnon heltat ja ne ovat väriltään oranssit. Rakenteeltaan valevahvero on sitkeä. Sitä ei suositella ruokakäyttöön. (Yritän muistaa kuvata, kun seuraavaksi näen niitä. Näin hyvän esiintymän jo kuukausi sitten, joten en ole varma saanko kuvaa tälle kaudelle enää.)


Kiitos ja kumarrus ihanalle aviomiehelleni, joka osaa ottaa ihania kuvia luonnossa. Itse en olisi osannut kuvata sieniä noin taitavasti.


Lähiaikoina tulossa vielä aivan ihana leivontaohje sekä lisää säilöntää. Yritetään säilöä nyt, kun se on ajankohtaista, kurkkuja laitellaan, chileistä tehdään hilloa jne. Käypä kurkistelemassa. 


Sitten vielä muistutus: Poimikaa vain niitä sieniä, jotka varmasti tunnistatte! 















Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...