sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Pavlova

Suomalaiset metsämustikat ja vadelmat ovat vertaansa vailla. Ne saavat makunsa Suomen kesäyöstä ja ihanasta auringosta. Eiliseltä marjareissulta tuloksena oli pakastimeen täytettä sekä herkuteltavaa tuoreeltaan. Jotain teki mieleni leipoakin, mutta en halunnut kypsentää marjoja. Pavlova oli hyvä vaihtoehto. Se on gluteeniton, siitä pystyy tekemään maidottoman ja se on hyvää. Pehmeä vaahtokarkkimainen sisus ja marengin rapea pinta, siihen tuoreet marjat päälle, niin nautinto on taattu.


Pavlovaa ei kannata leipoa kiireessä. Se ottaa oman aikansa. Paistamiseen menee 1,5 tuntia ja pohja on turvallisinta jäähdyttää yön yli uunissa. Niin on onnistuminen varmempaa. Jos tarvitset uunia useaan ruokaan tai leivonnaiseen, jätä pavlovan teko viimeiseksi.

Pavlova:

4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
2 tl valkoviinietikkaa (maku haihtuu uunissa)

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöisiä valkuaisia sähkövatkaimella tai yleis-/monitoimikoneella, kunnes ne ovat valkoisia ja muodostavat huippuja. Lisää sitten hitaasti ja vähän kerrallaan sokeri. Vatkaa kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää sekä pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Siivilöi joukkoon Maizena ja lisää vielä etikka. Sekoita juuri ja juuri sekaisin.

Piirrä leivinpaperille noin 20-24 cm ympyrä toiselle puolelle. Levitä kaikki marenki ympäryrän sisälle. Tasoittele kauniiksi. (Saat leivinpaperin pysymään hyvin pellillä paikoillaan, jos laitat pienen tipan marenkia pellille leivinpaperin allle.)

Laita pavlova uuniin. Laske uunin lämpö heti 120 asteeseen. Paista 1,5 tuntia. Sammuta uuni ja anna pavlovan jäähtyä uunissa huoneenlämpöiseksi. Älä huoli, jos pavlova hieman halkeilee.

Päälle:

Voit laittaa pavlovan päälle mitä haluat. Minulla oli 2 dl vispikermaa vatkattuna ja vaniljalla maustettuna. Sitten laitoin reilusti tuoreita mustikoita ja vadelmia.

Mascarpone sopisi varmasti myös marjojen kanssa tai vaniljakastikkeella maustettu kermavaahto. Rahkakin sopisi kermavaahdolla "kevennettynä".

Allergiainfo:
  • Maidottomaksi pavlovan saa käyttämällä päällä esim. soijakermavaahtoa. 
 


Tiesitkö, että on olemassa voimustikoita? Ne ovat melkein mustia mustikoita, jotka kiiltävät. Niistä puuttuu vahapinta geneettisen muunnoksen vuoksi, mutta ne ovat ihan tavallisia mustikoita. Voimustikan nimitys vaihtelee eri puolilla Suomea. Niitä voidaan kutsua myös  kiiltomustikoiksi, tervamustikoiksi, papinmustikoiksi, sokerimustikoiksi jne.



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...