sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Täytekakku pääsiäiseksi

Pääsiäiskakun tästä tekee vain koristelu. Tein ihan tavallisen täytekakun, mutta kuorrutteena käytin vaahtokarkkimassaa. Kakku tarvittiin vasta seuraavana päivänä tekemisestä ja en pidä "vanhasta" kermavaahdosta, niin ratkaisu oli kuorruttaa kakku massalla. Olisihan sitä voinut tehdä kaikkia maustettuja vaahtoja, mutta tällä kertaa näin. Kakkua oli ihana tehdä, kun oli lapsenvahteja, Sain siis touhuta rauhassa. Harvinaista herkkua!

Tällaisesta kakusta pystyy tekemään helposti maidottoman käyttämällä maidottomia vispivalmisteita tai tekemällä marenkikreemin maidottomaan margariiniin. Kreemiä voi sitten käyttää kermavaahdon sijasta. Kreemin ohje on tässä postauksessa loppupäässä.


Pohjan tein vanhalla kunnon reseptillä. Saman verran kananmunia ja sokeria. Jauhoja pistän pienen ripauksen enemmän kuin sokeria. Leivinjauhetta laitoin teelusikallisen. Sitä ei oikeastaan tarvitsisi käyttää, mutta pelasin varman päälle.

 Pieni vinkki: Kun lasket kakun riittävyyttä, niin muusta tarjoilusta riippuen lasketaan yhdestä kananmunasta riittävän joko kahdelle tai kolmelle.

Käytin 8 isoa munaa tähän kakkuun. Kananmunia ja sokeria vatkasin noin 10 minuuttia vaahdoksi. Sitten lisäsin varovasti nostellen jauhot. Vuokaan voita ja jauhoja tarttumisen estämiseksi. Paistoin pohjaa 175 asteessa tunnin verran. Vuoan halkaisija oli 30 cm ja korkeus taitaa olla 10-12 cm. Ihan reilun kokoinen kakku siis.

Kostutukseen käytin laimeaa appelsiinimehua. Kakun väleihin laitoin laktoositonta kermavaahtoa ja paseerattua* lakkahilloa sekä omenahilloa. Yhteen väliin tuli kinuskimoussea. (2 dl kuohukermaa + 1,5 dl fariinisokeria sekaisin kattilassa. Nopea kiehautus ja sitten heti jäähdytys jääkaappikylmäksi. Sitten vatkaus kuohkeaksi vaahdoksi.)

* = hillo siivilään ja hierotaan lusikalla läpi. Siemenet jäävät siivilään ja tuloksena on sileää hilloa ilman hampaisiin jääviä siemeniä

Kakun pintaan tein marenkikreemin suojaamaan kosteudelta vaahtokarkkimassaa.

Marenkikreemi:
100 g valkuaisia
200 g sokeria
300 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä (tai maidotonta margariinia)

Laita valkuaiset ja sokeri lämpöä kestävään kulhoon ja aseta vesihauteeseen hellalle (miedohko lämpö).  Vatkaa kunnes sokeri on täysin liuennut valkuaisiin ja lämpötila marenkimassalla on 60 astetta. Ota sitten pois liedeltä ja vaihda kylmään vesihauteeseen. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes marenki on kovaa ja huoneenlämpöistä. (Voi tehdä myös yleiskoneella, mutta jäähdyttäminen pitää muistaa ennen voin lisäämistä.) Lisää sitten pieninä nokareina voi joukkoon koko ajan vatkaten. (Kreemin voi tehdä myös maidottomasta margariinista, jolloin siitä saa maidottoman.)

Tämä kreemi säilyy hyvänä jääkaapissa useamman päivän ja lisäksi tämän voi myös pakastaa.

Ensin pitää harjaa irtonaiset murut kakusta pois. Sitten levitin kreemin kakun pintaan ja siihen päälle kaulitsin vaahtokarkkimassan. Koristeet ovat marsipaania (narsissit) ja sokerimassaa (pajut ja valkoiset kukat). En halunnut laittaa suklaata, jos vaikka joku olisi ollut sille allerginen.

Pajunkissat tein pyörittelemällä valkoista sokerimassaa munanmuotoiseksi ja siihen sitten pieni pala ruskeaa sokerimassaa litteäksi soikioksi taputeltuna. Kiinnitin osat toisiinsa pikeerillä.

Valkoiset kukat on otettu omenankukka-muotilla. Ohensin terälehtiä hieman ja vetäisin niihinkin viiltoja. Hetken aikaa mietiskelin mykiötä, mutta yhtenäisyyden vuoksi päädyin vain pursotettuihin keltaisiin pikeeripalleroihin.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...