keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Myskikurpitsasta on moneksi

Sain viime viikolla todella hyvän neuvon kokeilla myskikurpitsaa (kiitos!). Se kokeilu on ollut todella onnistunut. Olen tehnyt todella hyviä pancakeseja. Risotto oli loistavaa ja muffinitkin vievät kielen mennessään. Vaikka kaikki ovat olleet gluteenittomia, maidottomia ja munattomia.

Yksi myskikurpitsa maksaa noin 3-5 euroa. Siitä saa litran tai ylikin sosetta. Sose sopii loistavasti gluteenittoman leivonnaisen pohjaksi. Lisäksi se sopii esim. risoton tai muusin joukkoon. Myskikurpitsan maku tulee hyvin esille paahtamalla. Se on makea ja pehmeä.





Aloita halkaisemalla kurpitsa. Poista siemenet. Helpoimmin se käy jäätelökauhalla. Laita kurpitsan puolikkaat pellille ja sipaise päälle rypsiöljyä. Paahda uunissa 200 asteessa 20-40 minuuttia. Siihen asti, että kurpitsa on haarukalla kokeiltaessa pehmeähkö. Anna jäähtyä niin, että pystyt taas käsittelemään sitä. Koverra kurpitsan lihat kulhoon (taas se jäätelökauha) ja soseuta. Tätä sosetta voit nyt käyttää sellaisenaan leipätaikinoissa, letuissa, muusissa jne. Osan kurpitsasta voit myös paloitella ja laittaa esim. risottoon. Myskikurpitsa maistuu myös maustettuna lisukkeena esim. possu tykkää kurpitsan makeudesta. Soseen voi pakastaa.

Tässä ohje todella herkullisiin myskikurpitsapancakeseihin. Rakenne on pehmeä ja kuohkea. Nämä ovat munattomia, maidottomia, gluteenittomia ja eivät sisällä kotimaisia viljoja.


3 dl soijamaitoa
1 pss Farinan lettujauheseosta
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl hirssihiutaleita
1 rkl sokeria
2 rkl ruokaöljyä
1-1,5 dl myskikurpitsasosetta

Sekoita taikina tasaiseksi ja paista pieniä pannukakkusia lettupannulla kohtalaisella lämmöllä. Tästä tulee noin 12 kpl.

Myöhemmin luvassa ohjetta näihin ihaniin kurpitsamuffineihin. Nämä myöskin maidottomia, munattomia, gluteenittomia. :)


6 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Enpä ollut ajatellut, että lettuihin voi laittaa tuota kurpitsaa. :)

    VastaaPoista
  2. Onko kyseinen itsetehty kurpitsasose vastaavaa kuin tämä jenkkien suosima? Esim. Cittareista olen valmiina ostanut Libby's Pumpkin säilykettä "Makuja maailmalta"-osastolta... Sitä kun löytyy vaihtelevasti niin tämähän olisi oiva vaihtoehto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa joo. Käytän tätä aika usein sen purkkisoseen tilalla jenkkiohjeissa. Ainoa mitä ei pysty niin kontrolloimaan on nesteen määrä. Toisinaan omatekoinen kurpitsasose on kosteampaa ja toisinaan vähän kuivempaa. Mutta kun on sitä kaupan sosetta ostanut ja tietää sen nestemäisyyden, pystyy ohjetta tarpeen mukaan säätämään.

      Käytän paljon tätä kotitekoista sosetta leipätaikinoissa, kakuissa ja muissa leivonnaisissa. Lisäksi tästä saa tosi nopeasti kurpitsakeiton tehtyä. Ja kurpitsaletut ovat lapseni lemppareita. Meillä on sosetta aina pakastimessa.

      Poista
  3. Luin jostakin että kesäkurpitsasosetta voisi käyttää pullataikinassa maidon sijaan. Oletko koskaan kokeillut? Ja onnistuiko itse viljellä myskikurpitsaa? :-) T. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut pullataikinassa, mutta kaikessa muussa mahdollisessa olen sitten käyttänytkin. Muffineista tulee aivan mahtavia ja suklaakakusta sekä sämpylöistä. Nyt tuossa pöydällä odottaa 10 kesäkurpitsaa inspiraatiota. Tulossa on vielä paljon lisääkin.

      Myskikurpitsa tuntuu olevan Suomen oloissa aika myöhäinen. Kypsyivät tosi myöhään syksyllä, satoa tuli jonkin verran. Nytkin kukkii kovasti, mutta raakileita ei ole vielä.

      Poista
    2. Oi, sinullahan tulee hyvä sato :-) Mulla on tuossa 4 pientä n 15 cm odottamassa iltapalaa (lämmintä salaattia grillissä) Ensimmäistä kesää kokeilen viljellä itse jotain muuta kuin porkkanaa ja perunaa :-) kesäkurpitsapikkelsiä ajattelin kokeilla jos satoa tulee riittävästi :-) T. Eija

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Taco-kanarulla

Lapsi on äidilleen näemmä lapsi, vaikka lapsi lähentelee keski-ikää. (Saanen huomattaa, että keski-ikä alkaa nykyään myöhemmin kuin aiemmin....