keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Ystävänpäivän lohikakku



Jääkaapin tyhjennys jatkuu. Sieltä löytyi pala lämminsavulohta, sitten creme fraiche purkki, kasviksia ja puolikas kermatölkki. Rupesin sitten miettimään lähestyvää ystävänpäivää ja teinkin sitten taatusti miehelle maistuvan kakun. Onhan tämä vähän ajoissa, mutta hyvä se on toista hemmotella muutenkin. (Hui, kuinka epätasaiselta pinta näyttää kuvassa. Varjot tekevät tepposia.)

Pohja:
6 siivua Maalahden limppua
50 g voita/margariinia

Hyydykemassa:
200 g lämminsavulohta
1/2 isosta vihreästä omenasta
pala punasipulia
5 cm pala kurkkua
150 g creme fraichea
1 dl vispikermaa
2 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
pippuria oman maun mukaan

Sulata margariini/voi. Hienonna monitoimikoneessa 6 siivua Maalahden limppua. Lisää voi. Sekoita. Taputtele seos vuoan pohjalle. Irtopohjavuoka on helpoin. Ystävänpäivän kunniaksi käytin sydänvuokaa. Laitoin sen pohjalle leivinpaperin. Leivinpaperi on helpoin laittaa pohjalle, kun ensin rypistää sen palloksi käsissään. Sitten vasta laittaa vuokaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Palastele lohi kulhoon. Muista poistaa ruodot. Silppua hyvin pieneksi sipuli, omena ja kurkku. Lisää lohen joukkoon. Lisää myös creme fraiche. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se lohimassaan. Mausta pippurilla ja sekoita ainekset sekaisin. Kiehauta sitruunamehu. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota ne sitruunamehun joukkoon. Kaada liivateseos lohimassan joukkoon ja sekoita. Kaada lohimassa vuokaan pohjan päälle. Laita hyytymään. Koristele haluamallasi tavalla. Kylmäsavulohiruusut olisivat hienoja, mutta kylmäsavulohta ei nyt jääkaapissa ollut. Tyydyin leipäsydämiin. Kirjolohenmäti näyttäisi myös hyvältä kakun päällä.

Muutama huomio:
  • Valitsemalla laktoosittomat tuotteet, kakusta saa laktoosittoman
  • Valitsemalla gluteenittoman leivän, kakusta saa gluteenittoman
  • Jos käytät silikonivuokaa, vuoraa se vaikka foliolla. Savulohen haju tarttuu herkästi.
  • Kakun voi tehdä myös suorakaiteen malliseen vuokaan ja leikata leivoksiksi.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...